دیابت و تعویض مفصل لگن و ران

تعویض مفصل لگن و ران یکی از کاراترین و موفق ترین راه های از بین بردن درد لگن در افرادی است که به هر علتی دچار خرابی مفصل ران شده اند. از طرف دیگر میدانیم که بیماری دیابت یا مرض قند بسیار شایع است.

پس میتوان انتظار داشت که در خیلی از افرادی که نیاز به این جراحی دارند دیابت هم وجود داشته باشد.

این بیماری چه تاثیری در نتایج جراحی تعویض مفصل لگن دارد و پزشک و بیمار در حین درمان باید به چه نکاتی توجه کنند. اینها نکاتی هستند که در این مقاله به آنها خواهم پرداخت

دیابت یا بیماری قند چیست

دیابت بیماری است که در آن میزان قند خون بدن بالا میرود. قند منبع اصلی انرژی بدن است و بدن میتواند آن را از غذاهایی که میخوریم تولید کند. انسولین هورمونی است که به توسط غده پانکراس یا لوزالمعده ساخته شده و به قند خون کمک میکند تا بتواند به درون سلول ها رفته و انرژی تولید کند.

بعضی وقت ها بدن به اندازه کافی انسولین نمیسازد (دیابت نوع یک) یا به آن مقاوم شده و انسولین هست ولی نمیتواند کارش را درست انجام بدهد (دیابت نوع دو) و در این موقع قند نمیتواند به درون سلول برود. درون خون میماند و در نتیجه قند خون بالا میرود.

به تدریج این بالا بودن قند خون میتواند موجب اختلال در کارکرد قلب و کلیه و چشم و مغز و عصب ها و دیگر ارگان های بدن شود.

بیماری دیابت بسیار شایع است. حدود 9 درصد کل جامعه به آن مبتلا هستند. با این حال یک چهارم کسانی که به دیابت مبتلا هستند از بیماری خود خبر ندارند.

دیابت در افراد مسن بیشتر است بطوریکه در یک چهارم افراد بالای سن 65 وجود دارد. حدود 95 درصد دیابت ها از نوع دو هستند.

تاثیر دیابت بر جراحی تعویض مفصل لگن و ران چیست

دیابت با چند مکانیسم میتواند بر نتایج جراحی تعویض مفصل لگن و ران تاثیر داشته باشد.

بیماری دیابت تقریبا بر همه بدن تاثیر نامطلوب دارد. اگر در یک بیمار دیابتی کارکرد قلب یا کلیه اختلال پیدا کند این اختلال میتواند بر توانایی بدن برای تحمل بیهوشی یا بیحسی یا کل عمل جراحی تاثیر نامطلوب داشته باشد.

در بیمار دیابتی زخم جراحی دیرتر از بیمار سالم خوب میشود و قدرت ترمیم بافت در این افراد کم است.

از طرف دیگر نشان داده شده است که در بیماران دیابتی سیستم دفاع ایمنی بدن ضعیف است. این ضعف میتواند احتمال بروز عفونت های محل جراحی را افزایش دهد. از طرف دیگر احتمال بروز عفونت های ریوی و ادراری هم در این افراد بیشتر ار متوسط جامعه است.

مطالعات زیادی نشان داده است که احتمال لق شدن مفصل مصنوعی در بیمار دیابتی بیش از افراد دیگر است. این موجب میشود عمر مفصل مصنوعی لگن در افراد دیابتی کمتر باشد.

پزشک قبل از جراحی تعویض مفصل لگن برای فرد مبتلا به دیابت چکار میکند

قبل از هر جراحی تعویض مفصل لگن و ران پزشک بررسی هایی را برای همه بیماران انجام میدهد. یکی از این بررسی ها اندازه گیری میزان قند خون است.

در صورتی که مشخص شود فرد، مبتلای به دیابت است پزشک برای بررسی سیستم قلبی عروقی و کلیوی بیمار دقت بیشتری میکند. اگر مشکلی در این سیستم ها پیدا شد سعی در کنترل آنها میشود. پزشک وجود هر گونه عفونتی در ریه ها یا سیستم ادراری را هم بررسی کرده و در صورت وجود آنها را تا قبل از جراحی درمان میکند.

از طرف دیگر با انجام آزمایش A1c میزان این ماده را در خون بیمار بررسی میکند. این ماده نشان میدهد که آیا بیمار در یک ماه قبل از آزمایش تا چه حد در کنترل قند خون خود موفق بوده است.

توجه به این نکته بسیار مهم است که تنها داشتن یک آزمایش قند خون ناشتای طبیعی نشان دهنده کنترل دیابت نیست و میزان ساعت به ساعت قند خون در طول روز مهم است.

این تغییرات ممتد است که در طول زمان تاثیر خود بر ارگان های حیاتی بدن را بر جای گذاشته و موجب خرابی آنها میشود.

بررسی A1c نشان میدهد که بیمار تا چه حد در کنترل دقیق و ساعت به ساعت قند خون خود موفق بوده است. معمولا اگر میزان این ماده در خون بیش از 7.5 باشد جراح ترجیح میدهد عمل جراحی را تا کنترل بهتر قند خون به تعویق بیندازد.

در حین عمل جراحی تعویض مفصل لگن و تا وقتی بیمار در بیمارستان بستری است هم سعی میشود قند خون بیمار بصورت دقیق کنترل شود.

بیمار مبتلا به دیابت باید برای جراحی تعویض مفصل لگن چه نکاتی را رعایت کند

مهمترین نکته ای که بیمار باید رعایت کند کنترل قند خون است. هرچه میزان قند خون در یکی دو ماه قبل از جراحی و سه چهار ماه بعد از مرخص شدن از بیمارستان بهتر کنترل شود احتمال عفونت های محل جراحی و عفونت های ریوی و ادراری کمتر میشود. و زخم جراحی زودتر و بهتر ترمیم پیدا میکند.

همچنین کنترل دقیق قند خون در دراز مدت میتواند احتمال لق شدن مفصل را کمتر کرده و عمر مفصل مصنوعی بیمار را بیشتر کند.

نکته دیگر این است که غالب بیماران دیابتی وزن بالایی دارند. سعی در کاهش وزن در این افراد میتواند هم دیابت آنها را بهتر کنترل کند و هم فشار کمتری به مفصل مصنوعی وارد شود. نتیجه هر دو اینها افزایش عمر مفصل مصنوعی است.

نتیجه گیری

بیمار مبتلا به دیابت هم میتواند یک عمل جراحی تعویض مفصل لگن و ران موفق داشته باشد و از شر درد لگن ناشی ازخرابی آن راحت شود ولی برای بدست آوردن بهترین نتایج باید اصولی به توسط پزشک و بیمار رعایت شود که مهمترین آنها کنترل بهتر و دقیقتر میزان قند خون است.

دیابت و بیماری قند را جدی بگیریم و با کنترل بهتر آن قبل و بعد از جراحی به خود و پزشک خود کمک کنیم تا بهترین نتایج از عمل جراحی تعویض مفصل بدست آید.