علت درد باسن چیست

منظور از درد باسن، درد پشت لگن است. این درد میتواند به علل متفاوتی ایجاد شود. منشا درد باسن میتواند در خود لگن باشد و میتواند در خارج لگن باشد.

به بیان دیگر ممکن است بیماری در قسمتی از لگن موجب درد باسن شود و یا ممکن است لگن کاملا سالم باشد و مشکلی در خارج از لگن موجب احساس درد در ناحیه باسن و پشت لگن شود. در این مقاله به بررسی عللی که موجب درد باسن و پشت لگن میشوند میپردازیم.

علل خارج لگنی

شایعترین علت درد باسن و درد پشت لگن علل خارج لگن است. در غالب مواردی که بیمار دردی در پشت لگن دارد، لگن هیچ مشکلی نداشته و کاملا سالم است و علتی که موجب درد شده است در خارج لگن است. شایعترین این علل مشکلات ستون مهره است.

توجه به این نکته مهم است که بیماری ستون مهره اگر قرار باشد دردی ایجاد کنند این درد ممکن است در کمر احساس شود و یا ممکن است در پشت باسن احساس شود و یا در هر دو جا با هم احساس شود.

وقتی درد هم در کمر و هم در پشت باسن احساس میشود باور این نکته که منشا درد در کمر است برای بیمار آسان است. بیمار به این صورت بیان میکند که درد از کمر شروع شده و به پشت باسن تیر میکشد یا میگوید درد از کمر شروع شده و به پشت باسن انتشار پیدا میکند.

ولی وقتی کمر هیچ دردی ندارد و تنها جایی که درد میکند پشت باسن است برای بیمار خیلی سخت است تصور کند لگن سالم است و مشکل در کمر است و کمر هیچ دردی ندارد و درد در تنها در پشت باسن احساس میشود.

در هر صورت در هر بیماری ستون مهره که دردی ایجاد میکند این وضعیت میتواند ایجاد شود ولی بخصوص در بیماری های تنگی کانال نخاعی و در هرنی دیسک های بین مهره ای این وضعیت بیشتر دیده میشود.

در این دو بیماری درد ممکن است در پشت باسن و در پشت ران احساس شود و درد میتواند به ساق هم انتشار پیدا کند. درد میتواند همراه با بیحسی پوستی و همراه با احساس گزگز و مور مور در پوست باشد و میتواند همراه با احساس سنگینی در پا باشد.

درمان این بیماری های ستون مهره درد باسن را از بین میبرد.

بجز علل خارج لگنی علل داخل لگنی هم میتوانند منشا درد باسن باشند که مهمترین آنها را در زیر بررسی میکنیم.

سندروم پیریفورمیس

در این بیماری عصب سیاتیک در کنار عضله پیریفورمیس در لگن تحت فشار قرار میگیرد و همین موجب بروز درد پشت باسن میشود. عضله پیریفورمیس در عمق لگن قرار گرفته و عصب سیاتیک از کنار آن عبور میکند.

گاهی اوقات بنابه عللی این عضله به عصب فشار وارد میکند و علائمی مانند دیسک کمر ایجاد میکند. بیمار از درد پشت باسن شاکی است که ممکن است همراه با احساس بیحسی در پشت ران و پا و یا احساس گزگز و مور مور در پا باشد.

درمان سندروم پیریفورمیس در غالب موارد انجام نرمش های کششی است و بندرت نیاز به عمل جراحی پیدا میشود.

ساکروایلئیت

ساکروایلئیت به معنای التهاب مفصل ساکروایلیاک است. مفصل ساکروایلیاک مفصلی در پشت لگن است. جایی که ستون مهره به لگن متصل میشود و جایی که استخوان ساکروم به استخوان های ایلیاک متصل میشوند.

این مفصل ممکن است به علل زیادی دچار التهاب شود. بیماری های عفونی مانند بروسلوز یا تب مالت میتوانند این مفصل را درگیر کنند. این مفصل میتواند بندرت دچار سائیدگی شود. بیماری های روماتیسمی هم میتوانند مفصل ساکروایلیاک را دچار التهاب کنند.

چون مفصل ساکروایلیاک در پشت لگن و درست در پشت باسن قرار دارد درد آن هم در پشت باسن احساس میشود. تشخیص بیماری های این مفصل با تصویربرداری و آزمایش های پاراکلینیکی امکان پذیر است. با درمان بیماری درد هم از بین میرود.

تاندنیت همسترینگ

عضلات همسترینگ عضلات پشت ران هستند. قسمت عمده این عضلات در بالا از طریق تاندون خود به قسمتی از استخوان لگن به نام ایسکیوم میچسبند. گاهی اوقات تاندون این عضلات به عللی دچار التهاب میشود که به آن تاندنیت میگویند. پس به التهاب تاندون همسترینگ میگویند تاندنیت همسترینگ.

تاندنیت همسترینگ معمولا همراه با بورسیت ایسکیوگلوتئال است. بورسیت به معنای التهاب بورس است. بورس ها کیسه های بافتی هستند که مایعی درون آنها قرار دارد. بورس ها معمولا در بین تاندون ها و استخوان ها قرار دارند و کار آنها کم کردن اصطکاک بین ایندو و در نتیجه تسهیل حرکت تاندون است.

معمولا در تاندنیت ها یعنی وقتی که تاندون ها ملتهب میشوند بورس کنار آنها هم ملتهب میشود یعنی بورسیت هم ایجاد میشود.

بورس ایسکیوکلوتئال در کنار تاندون همسترینگ در محل اتصال به استخوان ایسکیوم است. پس در بسیاری موارد همراه با تاندنیت همسترینگ بورسیت ایسکیوگلوتئال هم وجود دارد.

تاندنیت همسترینگ و بورسیت ایسکیوگلوتئال معمولا به علت فعالیت های بدنی نامناسب ایجاد شده و موجب درد باسن میشوند. درد این بیماران معمولا با نشستن بیشتر میشود. درمان این بیماری معمولا با انجام نرمش های کششی است.

بیماری های مفصل ران

بیماری های مفصل ران معمولا موجب درد در کشاله ران و در جلوی ران میشود و کم پیش میاید که مفصل ران مشکل داشته باشد و درد آن در پشت باسن احساس شود. با این حال اتفاق میفتد موارد که بیماری مفصل ران موجب درد باسن شود.

بیماری هایی مانند سائیدگی و ارتروز مفصل ران، سیاه شدن سر استخوان ران، دیسپلازی مفصل ران، روماتیسم های مفصل ران و کلا هر مشکلی در این مفصل که موجب بروز درد در آن شود میتواند درد را به پشت باسن منتقل کند.

تومورها

تومورهای خوش خیم یا بدخیم چه در استخوان و چه در بافت نرم میتوانند موجب درد باسن شوند. شک به وجود این تومورها معمولا با انجام تصویربرداری هایی مانند رادیوگرافی ساده و سی تی اسکن و ام آر آی و اسکن رادیوایزوتوپ است ولی تشخیص دقیق نوع تومور معمولا نیاز به انجام نمونه بردری از خود تومور دارد.