این سوال خیلی از بیماران است که رانندگی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن از چه زمانی میتواند شروع شود.
پاسخ کوتاه به این سوال اینست که حدود یک تا یک و نیم ماه بعد از جراحی، ولی اگر میخواهید در این مورد بیشتر بدانید بقیه مقاله را دنبال بفرمائید.
عوامل موثر بر رانندگی بعد از تعویض مفصل لگن
بعد از جراحی تعویض مفصل تغییراتی در بدن صورت میگیرد که توانایی ما را برای رانندگی کم میکنند. برگشت این توانایی ها نیاز به زمان دارد.
هر زمان که این توانایی ها به حد نرمال خود بازگشت رانندگی هم ایرادی ندارد. قطعا این توانایی ها با هم باز نمیگردند. در زیر یک یک به هر یک از آنها میپردازیم.
هوشیاری
چندین عامل بعد از جراحی موجب کاهش سطح هوشیاری میشوند. یکی از آنها کم خونی ناشی از خونریزی هنگام جراحی است. میزان این خونریزی متغیر بوده و برای هر بیمار فرق میکند.
این کم خونی موجب سرگیجه و کاهش قدرت پاسخ دهی میشود. در هنگام رانندگی هوشیاری و سرعت پاسخ به عوامل محیطی مهم هستند.
بطور مثال اگر یک عابر پیاده ناگهان در مقابل اتومبیل ظاهر شود راننده باید در کوتاه ترین زمان پدال ترمز را فشار دهد و این کار نیاز به سطح هوشیاری بالایی دارد.
این کم خونی در غالب اوقات بعد از یک تا یک ماه و نیم تا حد زیادی اصلاح میشود.
عامل دیگری که این هوشیاری را کم میکنند داروهایی هستند که بیمار بعد از جراحی مصرف میکند. این داروها معمولا بعد از دو سه هفته قطع میشوند.
پس تصمیم گیری برای زمان رانندگی بعد از تعویض مفصل لگن تا حدود زیادی برمیگردد به وضعیت هوشیاری و قدرت پاسخ دهی فرد به عوامل محیطی.
توان حرکت پا
توانایی حرکت دادن پا بعد از جراحی به چند عامل بر میگردد یکی اینکه تا چه حد درد پا بعد از جراحی کم شود. هر چه درد لگن و پا بعد از جراحی سریعتر کاهش یابد بیمار زودتر و بهتر میتواند پا را حرکت دهد. این درد معمولا بعد از دو سه هفته خیلی کم خواهد بود.
عامل دیگر در توان حرکت پا قدرت عضلات لگن و ران است که آن هم برمیگردد به نوع بیماری که به علت آن جراحی تعویض مفصل انجام شده و تکنیک جراحی تعویض مفصل و سن بیمار و عوامل دیگر ولی کلا این توان بعد از یک ماه در حد قابل قبولی است.
نوع اتومبیل
اینکه ماشین دنده ای یا اتوماتیک باشد بر زمان رانندگی بعد از تعویض مفصل تاثیر دارد. بطور مثال اگر اتومبیل فردی که جراحی شده دنده اتوماتیک داشته باشد و پای چپ را عمل کرده باشد زودتر میتواند رانندگی را شروع کند چون پای راست که باید پدال های گاز و ترمز را کنترل کند سالم است.
در این موارد اگر جراحی تعویض مفصل استانداردی انجام شده باشد معمولا بیمار میتواند بعد از سه تا چهار هفته از جراحی رانندگی را شروع کند.
اگر اتومبیل دنده اتوماتیک داشته باشد ولی پای راست بیمار عمل شده باشد ایشان باید از همان پای عمل شده برای کنترل پدال های اتومبیل استفاده کند.
چون این کنترل با قدری تاخیر بدست میاید پس در این موارد توصیه میشود شروع رانندگی بعد از یک تا یک ماه و نیم پس از جراحی باشد.
اگر اتومبیل دنده دستی داشته باشد و پدال کلاچ داشته باشد در این موارد هم فرقی ندارد کدام پا جراحی شده است چون بالاخره پای عمل شده درگیر پدال میشود.
پس در این حال هم توصیه میشود شروع رانندگی بعد از تعویض مفصل با تاخیر یک ماه تا یک و نیم ماه از جراحی انجام شود.