تغذیه خوب و غذاهایی که بعد تعویض مفصل لگن بخوریم

دکتر مهرداد منصوری جراح لگن و مفصل ران در این مقاله اصول تغذیه مناسب بعد از جراحی تعویض مفصل ران را به تفصیل شرح میدهد.

در این مقاله راجع به اینکه باید بعد از این جراحی چه غذاهایی بخوریم تا بهترین نتیجه را از عمل بگیریم مطالبی را یاد خواهیم گرفت.

تغذیه چه تاثیری در نتیجه تعویض مفصل لگن دارد

بعد از جراحی تعویض مفصل لگن و ران بدن برای ترمیم بافت های جراحی شده نیاز به ساخت سلول های جدید دارد. این ساخت مسلما نیاز به دو فاکتور مهم یعنی انرژی و مواد اولیه دارد.

در صورتیکه مواد اولیه کافی به بدن نرسد و بدن نتواند روند ترمیم را به درستی انجام دهد مهمترین مشکلی که ایجاد میشود بالا رفتن خطر عفونت بعد از جراحی است.

بنابراین مهمترین تاثیر یک تغذیه مناسب بر نتیجه یک جراحی تعویض مفصل لگن و ران بهبود روند ترمیم زخم و در نتیجه آن کاهش احتمال خطر عفونت بعد از جراحی است.

تغذیه مناسب چه زمانی باید شروع شود

گرچه عنوان مقاله تغذیه بعد از جراحی است ولی وضعیت غذایی بیمار باید از قبل از جراحی مناسب باشد.

بازه زمانی هر چه وسیعتر باشد بهتر است ولی حداقل توصیه میشود از حدود سه هفته قبل از جراحی تا شش هفته بعد از آن بیمار به وضعیت تغذیه خود بیش از پیش توجه کند.

بنابراین در هرجایی در این مقاله صحبت از تغذیه بعد از جراحی میشود در مورد قبل از جراحی هم صادق است.

چه غذاهایی بعد از جراحی تعویض مفصل لگن بخوریم

بعد از جراحی از پرخوری اجتناب کنید. خیلی ها ممکن است به شما بگویند بخورید تا بدنتان انرژی بگیرد و زودتر خوب شوید. این حرف زیاد درستی نیست.

غالب ما اضافه وزن داریم که بصورت بافت چربی در تنه ذخیره شده است و هر موقع بدن ما دچار کمبود انرژی شود به راحتی از چربی های ذخیره خود برداشت کرده و انرژی بدست میاورد.

پس مشکل، کمبود انرژی نیست. اتفاقا بهتر است قبل و بعد از جراحی تعویض مفصل از شر وزن اضافی راحت شویم. پس زیاد خوردن چاره کار نیست بلکه مهم اینست که نوع مواد غذایی که میخوریم با کیفیت و درست باشد.

این مواد غذایی باید طوری باشند که مواد اولیه مورد نیاز ترمیم بافت را در اختیار بدن قرار دهند. در زیر مهمترین آنها را ذکر میکنیم.

مصرف پروتئین کافی قبل و بعد از جراحی

به جرات میتوان گفت مهمترین ماده غذایی تاثیرگذار در نتیجه جراحی تعویض مفصل لگن مصرف پروتئین است. پروتئین حیوانی مانند گوشت قرمز و گوشت مرغ و گوشت ماهی و آبزیان برای ترمیم زخم بعد از جراحی بهترین پروتئین ها هستند.

برای درک اهمیت پروتئین در نتیجه جراحی تعویض مفصل لگن کافی است بدانید اگر در بررسی های قبل از جراحی، میزان آلبومین خون بیمار که نوعی پروتئین خون است از حد مشخصی کمتر باشد جراح مجاز به انجام عمل جراحی نیست.

مصرف کلسیم

کلسیم و ویتامین دی از مواد اولیه بسیار مهم برای تولید استخوان هستند و در جراحی های استخوان و منجمله تعویض مفصل لگن بیمار باید مقادیر بالایی از این مواد را مصرف کند.

بالاترین میزان کلسیم مواد غذایی در لبنیات است و راحت ترین راه و عملی ترین راه رساندن کلسیم به بدن استفاده از شیر و ماست است.

باور کنید شما نمیتوانید با خوردن بادام یا سنجد یا تخم شربتی کلسیم کافی به بدنتان برسانید. حتی با پنیر هم نمیتوانید.

بدن شما به روزی چهار لیوان شیر یا چهار لیوان ماست کم چرب بعد از جراحی نیاز دارد. بله درست خواندید. روزی یک لیتر باید شیر یا ماست مصرف کنید تا کلسیم کافی به بدن شما برسد.

یا اگر میخواهید فقط با پنیر کلسیم به بدنتان برسانید روزی یک لیوان پنیر. که این آخری فکر نمیکنم خیلی عملی باشد. ولی میتوانید با هر وعده غذایی یک لیوان شیر یا ماست بخورید.

قرص کلسیم را هم کلا فراموش کنید. نه تنها کلسیم کافی ندارد که مشکلات گوارشی هم برای شما ایجاد میکند.

مصرف ویتامین دی

درست است که پوست شما ویتامین دی را وقتی زیر آفتاب است میسازد ولی آیا شما روزی چند ساعت لخت زیر آفتاب هستید. پس این راه را فراموش کنید.

راه دیگر، مصرف غذاهای دریایی فراوان است که اگر هر روز ماهی میخورید ویتامین دی به اندازه کافی به شما میرسد.

در غیر این صورت باید قرص ویتامین دی بصورت دوره ای مصرف کنید. توصیه میشود که همه افراد بالغ هر دو هفته یکبار یک قرص 50 هزار واحدی ویتامین دی مصرف کنند.

ویتامین سی

ویتامین سی برای ترمیم زخم بعد از جراحی مورد نیاز است. منبع آن در مرکبات مانند پرتقال است. اگر در دسترستان نیست میتوانید روزانه تا مدتی از قرص ویتامین سی استفاده کنید.

آهن و اسید فولیک

جراحی تعویض مفصل لگن موجب قدری خونریزی میشود که باید بعد از جراحی به توسط بدن جبران شود. بدن برای تولید خون به آهن و اسید فولیک نیاز دارد.

پس مصرف این دو ماده هم مورد نیاز است. آهن در گوشت قرمز وجود دارد ولی میتوان آهن و اسید فولیک را بصورت مکمل دارویی هم مصرف کرد.

ویتامین ها و امگا سه

امگا سه و همه ویتامین ها کمک زیادی به بهبودی زخم میکنند. منبع مهم ویتامین ها میوه و سبزی است و منبع مهم امگا سه تخم مرغ و دانه های روغنی است. ویتامین و امگا سه را میتوان بصورت مکمل غذایی هم مصرف کرد.

اسید نوکلئیک

اسید نوکلئیک از مواد مهمی است که بدن برای تولید هسته سلول ها به آن نیاز دارد. این ماده در مخمر آبجو و در گوشت های احشایی مانند جگر و دل و قلوه وجود دارد. من به شخصه به بیماران توصیه میکنم بعد از جراحی تا یکی دو هفته اگر میتوانند روزی صد گرم جگر مصرف کنند.

فیبر

منظور از فیبر همان تفاله ای است که وقتی آب میوه را میگیرید از میوه جدا میکنید و دور میریزید. این مهمترین قسمت میوه است.

فیبر در میوه هایی که تفاله زیاد دارند مانند هویچ و سیب و در سبزی ها زیاد وجود دارد. فیبر زیاد بخورید. بعد از جراحی تعویض مفصل لگن بیمار تا مدتی یبوست دارد و مصرف فیبر زیاد به کاهش این یبوست کمک میکند.

آب

مصرف آب زیاد بعد از جراحی تعویض مفصل لگن بسیار مهم است. مواد زائد زیادی باید از بدن خارج شوند که برای خروج آنها نیاز به آب زیاد هست.

داروهایی که بیمار بعد جراحی مصرف میکند و خونریزی بافتی در محل جراحی که به توسط بدن جذب شده و مواد زائد آن باید دفع شوند و خیلی چیزهای دیگر نیاز به آب زیادی دارند.

پس حداقل روی شش لیوان آب باید مصرف شود. ترس از اینکه مصرف آب نیاز به دستشویی رفتن را زیاد میکند نباید موجب شود مصرف آب کم شود.

آب بخورید تا حداقل روزی چند بار مجبور شوید بلند شوید و به دستشویی بروید.

مکمل های دارویی

من به شخصه برای بیمارانی که قصد جراحی تعویض مفصل دارند بجز توصیه هایی که در بالا ذکر کردم از مکمل های دارویی حاوی مواد ذکر شده استفاده میکنم که بیمار از مدتی قبل از جراحی شروع میکند و تا مدتی بعد از جراحی ادامه میدهد.

به بیماران توصیه میشود از مصرف سیگار و تریاک دوری کنند چون خطر عفونت بعد از جراحی را بیشتر میکند.