بلند شدن پا بعد تعویض مفصل لگن

بلند شدن پا بعد از جراحی تعویض مفصل در ناحیه لگن چه عللی دارد

بعضی بیماران بعد از جراحی تعویض مفصل ران و وقتی که شروع به راه رفتن میکنند ممکن است احساس کنند پای عمل شده از پای سالم بلند تر شده است و این آنها را مضطرب میکند.

خیلی از بیماران قبل از جراحی احساس اختلاف در طول پاها نداشته اند و فقط برای درد لگن جراحی کرده اند و حالا احساس میکنند بعد از جراحی مشکل جدیدی برایشان بوجود آمده است.

به راستی علت این احساس چیست. آیا پای بیمار واقعا بلند شده است. اگر شده به چه علت و اگه نه چرا

جراح چگونه طول پا را کنترل میکند

علت اصلی که برای آن بیمار عمل تعویض مفصل را در ناحیه لگن انجام میدهد خرابی مفصل ران است. مفصل ران که خراب میشود در بسیاری از بیماران این خرابی موجب کوتاهی استخوان هم میشود که نتیجه آن کوتاهی پا است.

در حین عمل، جراح میتواند با تنظیم محل کارگذاری قسمت رانی مفصل مصنوعی لگن طول پا را بلند تر کرده و در نهایت کاری کند که طول دو پا بعد از جراحی یک اندازه شوند.

آیا بلند شدن پا بعد تعویض مفصل لگن ممکن است واقعا ایجاد شود

این احتمال وجود دارد ولی بندرت اتفاق میفتد. در موارد معدودی ممکن است جراح سهوا قسمت رانی مفصل مصنوعی را قدری بالاتر از حد لازم کار بگذارد و در نتیجه پای جراحی شده از پای سالم قدری بلندتر شود.

با این احساس که پای جراحی شده از پای سالم بلند تر شده است در غالب موارد کاذب است و یک احساس گذرا است. برای فهم درست مطلب باید با روند کوتاهی پا و تصحیح آن آشنا شویم

بدن چگونه با کوتاهی پا کنار میایند

وقتی براثر خرابی مفصل ران طول پا کوتاه میشود قاعدتا وقتی بیمار می‌ایستد باید پای کوتاه شده بالاتر از سطح زمین قرار گیرد ولی برای ایستادن باید کف هر دو پا روی زمی قرار گیرند.

وقتی بیمار کف پای کوتاه شده را روی زمین قرار میدهد لگن در طرف مفصلی که کوتاه شده قدری پایین‌تر میاید. هنگامی که کوتاهی مفصل و پا کم باشد بیمار اصلا متوجه این پایین آمدن یک طرف لگن نمیشود.

به مرور زمان و با کوتاه تر شدن مفصل، این پایین‌تر آمدن یک‌ طرفه لگن بیشتر میشود ولی چون این روند بسیار آرام و تدریجی ایجاد میشود بیمار اصلا متوجه آن نمیشود مگر اینکه کوتاهی پا از دو سانتیمتر بیشتر شود.

اگر کوتاهی پا کمتر از دو سانتیمتر شود بیمار اصلا متوجه نمیشود که بدنش با این روش توانسته است کوتاهی را جبران کند و او اصلا متوجه کوتاهی نمیشود.

جراح با کوتاهی پا چکار میکند

در روز جراحی سر استخوان ران که کوتاه شده است از بدن خارج شده و جراح بجای آن یک سر مصنوعی قرار میدهد ولی آن را به نحوی کار میگذارد که طول پای عمل شده را به طول نرمال و طبیعی خود برمیگرداند.

روز بعد از جراحی که بیمار با کمک فیزیوتراپ میخواهد حرکت کند طول پای جراحی شده هم طول پای سالم شده است ولی لگن پای جراحی شده همچنان پایین تر است چون سالها پایین بوده و تمایل دارد که همچنان پایین بماند.

وقتی لگن طرف مبتلا پایین میماند ولی پای کوتاه شده به طول طبیعی و نرمال خود برگشته است کف پای عمل شده از کف پای مقابل پایین تر میاید و بیمار احساس میکند پای عمل شده بلند تر شده است.

در واقع پا بلندتر نشده است بلکه پای کوتاه به طول نرمال خود برگشته ولی چون کوتاه شدن پا در طول سالها اتفاق افتاده بیمار متوجه آن نشده است و حالا که بلند شدن آن به یکباره اتفاق افتاده بیمار متوجه آن میشود و وقتی دو پا را کنار هم میگذارد به علت پایین بودن لگن طرف مبتلا کف پای مبتلا پایین تر قرار میگیرد و فرد فکر میکند پایش بلند شده است.

چاره چیست. باید چکار کرد

بعضی بیماران در این وضعیت ناراحت میشوند و فکر میکنند پزشک جراحی را درست انجام نداده است. بعضی دیگر از بیماران از پزشک میخواهند به آنها کفی بدهد تا زیر پای دیگر بگذارند تا پاها یکی شود تا لنگش آنها برطرف شود. این کارها درست نیست.

راه درست اینست که بیمار به پایین بودن پا توجهی نکند و راه برود. به تدریج و در طی چند ماه بعد از جراحی، بتدریج لگن دو طرف هم سطح شده و این اختلاف طول ظاهری پاها از بین میرود و راه رفتن بیمار هم درست میشود.

پس میبینیم که گرچه ممکن است طول حقیقی پای جراحی شده بلندتر شود ولی این اتفاق بندرت ایجاد میشود و بیشتر اوقات علت احساس بلندی پا بعد از جراحی به علت بلندی ظاهری و در نتیجه چرخش لگن است و این چرخش بتدریج از بین میرود.

5/5 ( 1 بازدید )
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x