اسپوندیلیت انکیلوزان و تعویض مفصل لگن

بیماری اسپوندیلیت انکیلوزان نوعی روماتیسم ستون مهره و لگن است که میتواند در بعضی از بیماران موجب تخریب مفصل ران شود. در این بیماران نیاز به جراحی تعویض مفصل لگن و ران خواهد بود. در این مقاله راجع به نکاتی که یک بیمار مبتلا به این بیماری باید در باره جراحی تعویض مفصل بداند میپردازیم.

اسپوندیلیت انکیلوزان چیست

این نوعی بیماری روماتیسمی است که بیشتر مفاصل مرکزی بدن یعنی مفاصلی را که در ستون مهره و در لگن هستند گرفتار میکند. این بیماری زمینه ژنتیکی و خانوادگی دارد.

مهره های بیمار مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان ممکن است به هم بچسبند و در نتیجه حرکت بین مهره ها کم شده یا از بین برود. این موجب خشکی در حرکت ستون مهره میشود. بتدریج ستون مهره دچار قوز میشود و بیمار حالت خمیده به جلو پیدا میکند.

در ناحیه لگن ممکن است مفاصل ساکروایلیاک که در پشت لگن خاصره هستند گرفتار شوند. در این صورت بیمار دردی در پشت باسن احساس میکند. گاهی هم مفصل ران گرفتار میشود که در این صورت درد بیمار در کشاله ران احساس میشود.

بجز درد بیمار معمولا محدودیت شدید حرکتی در مفصل ران و لنگش هم در بیماران دیده میشود. در بعضی بیماران ممکن است به علت درگیری مفاصل قفسه سینه تنفس بیمار با مشکل روبرو شود.

کنترل درد لگن بیمار مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان

در مواردی که درد در مفصل ران در ناحیه کشاله ران وجود دارد ولی در بررسی های تصویربرداری هنوز تخریب مفصلی دیده نمیشود کنترل بیماری به توسط داروهای ضد روماتیسمی است که متخصص روماتولوژی تجویز میکند.

وقتی در تصویربرداری های انجام شده مفصل دچار تخریب شده باشد راهی جز جراحی تعویض مفصل لگن و ران وجود ندارد.

نکات مهم در جراحی تعویض مفصل لگن این بیماران

در درمان بعضی از بیماران مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان از انواعی از داروهای روماتیسمی استفاده میشود که موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشود.

این ضعیف شدن سیستم ایمنی میتواند احتمال بروز عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل ران را بیشتر کند. پس قبل از انجام جراحی باید این داروها را تغییر داد.

برای جراحی تعویض مفصل از بیهوشی یا بیحسی نخاعی استفاده میشود. استفاده از هر دو این روش ها در بیماران مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان میتواند با اشکالاتی همراه باشد.

همانطور که گفتیم در مبتلایان به این بیماری مهره های ستون فقرات به هم میچسبند. این چسبندگی میتواند ورود سوزن بیحسی نخاعی در کمر را با مشکل روبرو کند.

از طرف دیگر ستون مهره گردنی این بیماران ممکن است محدودیت حرکتی داشته باشد. در ابتدای بیهوش کردن بیمار باید سر او کاملا به عقب برگردانده شود تا بتوان لوله تنفسی را به نای او وارد کرد.

این محدودیت حرکتی گردن میتواند مانع به عقب بردن گردن شده و در روند بیهوش کردن بیمار مشکل ایجاد کند.

پس میبینیم که هم بیحسی نخاعی و هم بیهوشی عمومی در این بیماران با مشکلاتی همراه است.

محدودیت حرکتی در ستون مهره و در مفصل ران طرف مقابل ممکن است در بازپروری بعد از جراحی بیمار مشکلاتی ایجاد کند که پزشک و فیزیوتراپ باید به آنها توجه کافی را داشته باشند.

نتیجه گیری

عمل جراحی تعویض مفصل لگن و ران میتواند در بیماران مبتلا به اسپوندیلیت انکیلوزان که در آنها مفصل ران دچار تخریب شده است به بیمار کمک زیادی کند.

درد لگن را کاملا از بین ببرد، محدودیت حرکتی مفصل ران را تا حدود زیادی برطرف کند، به راه رفتن او کمک کند و به او کمک کند تا زندگی راحت تری داشته باشد.